لبخند لثه ای یا لثه نما چیست و چگونه اصلاح می شود؟
0 دیدگاه
دکتر سعید کریمی
25 آبان 1403

لبخند لثه ای یا لثه نما چیست و چگونه اصلاح می شود؟

مشکلات مربوط به دهان، دندان و فک علاوه بر ایجاد اختلال در سلامت افراد، بر چهره آنان نیز اثرات زیادی می‌گذارند. یکی از این مشکلات لبخند لثه‌ای ( gummy smile) است که به آن لبخند لثه نما نیز گفته می‌شود. لبخند لثه نما در واقع حالتی است که بخش قابل توجهی از فک بالایی فرد به هنگام خندیدن بیرون زده و واضحا دیده می‌شود. گفتنی است که این مسئله در بسیاری از افراد باعث عدم اعتماد به نفس می‌شود. گفته می‌شود که این وضعیت، بین ۱٠ تا ۲۹ درصد از جوانان دیده می‌شود که اکثریت آن را، خانم‌ها تشکیل می‌دهند. برای ایجاد این نوع لبخند، ممکن است دلایل بسیاری وجود داشته باشد که خوشبختانه دلیل آن هر چیزی که باشد؛ برای آن درمان به خصوصی وجود دارد. در ادامه در مورد این‌که لبخند لثه‌ای چیست و چگونه اصلاح می‌شود صحبت خواهیم کرد.

فهرست محتوای صفحه :

لبخند لثه‌ای چیست؟

به وضعیتی که در آن وجود بافت اضافی در فک بالایی فرد باعث بیرون زدن آن به هنگام خندیدن می‌شود؛ لبخند لثه‌ای گفته می‌شود. جالب بدانید که لبخند لثه‌نما علاوه بر تاثیر منفی شدیدی که بر زیبایی چهره افراد دارد؛ باعث ایجاد مشکلاتی در سلامت نیز می‌شود. به علت سخت بودن رعایت بهداشت لثه‌های بزرگ، ممکن است مشکلاتی نظیر پوسیدگی دندان، وجود اشکال در قرار دادن تاج دندان در ناحیه دارای بافت اضافی و یا انواع بیماری لثه رخ دهد. بنابراین بهتر است هر چه زودتر به اصلاح آن اقدام کرد.

جراحی زیبایی لثه چگونه است؟

جهت مطالعه این مقاله کلیک کنید
جراحی زیبایی لثه یکی از روش های طراحی لبخند است. یکی از ارکان اساسی در بدست آوردن زیبایی که توسط دندانپزشک زیبایی انجام می شود درمان های زیبایی لثه ها می باشند.

دلایل ایجاد لبخند لثه‌ای

در ادامه به شرح متخصری از عمده‌ترین دلایل ایجاد لبخند لثه‌نما می‌پردازیم.

دلایل ژنتیکی:

تاثیر ژنتیک را بر نحوه رشد دندان‌ها و فکین افراد نمی‌توان نادیده گرفت. برخی از افراد به سبب نحوه رشد دندان‌هایشان که از ژنتیک آنان نشات گرفته است؛ دچار این وضعیت می‌شوند.

فوران منفعل:

فوران منفعل نام وضعیتی است که در آن لثه به طور غیر طبیعی؛ دندان‌های بالایی فرد را بیش از حد طبیعی پوشش می‌دهد. در حالت عادی لثه بخش کمی از دندان‌ را پوشش می‌دهد اما در این حالت، بخش قابل توجهی از دندان‌ها توسط لثه پوشیده می‌شود.

لبخند لثه ای یا لثه نما چیست و چگونه اصلاح می شود؟

اکستروژن دندانه آلوئولار

این وضعیت به شرایطی گفته می‌شود که دندان‌ها رشدی بیش از حد طبیعی دارند و به دنبال دندان‌ها، لثه فرد نیز رشدی غیر طبیعی از خود نشان می‌دهد. در واقع این حالت، رشد دندان‌ها باعث رشد بیش‌تر لثه می‌شود.

پروگناتسیم

نام دیگر این عارضه، رشد زیاد فک بالا است. این وضعیت، معمولا در اثر دلایل ژنتیکی و یا بیماری‌های زمینه‌ای ایجاد می‌شود.

اختلاف در سایز لب‌ها!

جالب است بدانید که تفاوت در سایز لب‌ها، می‌تواند منجر به لبخند لثه‌ای شود. در حالتی که لب بالایی فرد در مقایسه با لب پایینی؛ نازک‌تر باشد و هنگام خندیدن زیاد از حد باز شود؛ گفته می‌شود که عامل ایجاد لبخند لثه‌نما، لب‌های فرد هستند.

هیپرپلازی لثه

هیپرپلازی لثه زمانی رخ می‌دهد که عامل ایجاد رشد زیاد لثه، مصرف برخی از داروها باشد! گفته می‌شود داروهای ممانعت کننده از رخ دادن تشنج، داروهای بالا برنده فشار خون و داروهای تضعیف کننده سیستم ایمنی بدن می‌توانند باعث ایجاد عارضه رشد بیش از حد فک شوند.

چگونه لبخند لثه‌ای را می‌توان اصلاح کرد؟

خوشبختانه روش‌های زیادی وجود دارند که می‌توانند این عارضه را درمان کنند. بسته به عامل ایجاد و شدت رشد لثه، روش‌های درمانی زیر می‌توانند کمک کننده‌ باشند.

1. جینجیوکتومی

جینجیوکتومی که به نام‌های لیفت لثه، کانتورینگ و یا گرفت لثه نیز شناخته می‌شود در واقع نوعی جراحی به حساب می‌آید. در این جراحی، ابتدا با استفاده از بی حسی موضعی بخش مورد نظر بی حس ‌می‌شود. مرحله بعدی و اصلی این جراحی، برداشتن بخشی از لثه است که روی دندان‌های بالایی را پوشانده است. این‌کار معمولا به وسیله لیزر و یا چاقو لیزری صورت می‌پذیرد. مزیت استفاده از لیزر این است که خونریزی، تورم، نیاز به بخیه و یا احتمال عفونت با استفاده از لیزر کاهش می‌یابد. با برداشتن لثه اضافی، دندان‌های زیر آن مشخص می‌شوند. دوره نقاهت این روش حدود یک هفته است و نتیجه‌ای مادام العمر را به همراه دارد.

2. جراحی تغییر حالت لب

اگر عامل لبخند لثه نما، لب فرد باشد؛ ممکن است روش درمانی توصیه شود. واقعیت این است که ممکن است در مواردی، لثه فرد از سایز چندان غیر طبیعی برخوردار نباشد و علت ایجاد نمایان شدن لثه به هنگام لبخند زدن، در واقع زیاد از حد بالا رفتن لب‌ها باشد.

لبخند لثه ای یا لثه نما چیست و چگونه اصلاح می شود؟

در چنین شرایطی، توصیه می‌شود که بخشی از بافت هم بند برداشته شود. بافت هم بند در واقع در این‌جا، بافتی است که در بالا بردن لب بالایی فرد، نقش اصلی را ایفا می‌کند. این بافت در فضای بین لب و بینی فرد قرار دارد.

برای انجام این جراحی نیز از بی حسی موضعی استفاده می‌شود. با استفاده از تیغ جراحی، دو برش نسبتا کوچک در قسمت‌ زیرین لب بالایی فرد ایجاد می‌شود. از طریق برش‌ها، بخشی از بافت هم بند فرد جدا و برداشته می‌شود. این جراحی که معمولا حدود ۱ ساعت به طور می‌انجامد با بخیه زدن برش‌ها پایان می‌یابد و فرد به همراه آنتی بیوتیک برای جلوگیری از بروز عفونت، برای دوره نقاهت یک هفته‌ای راهی خانه می‌شود.

میزان دوام نتیجه این جراحی در افراد مختلف متفاوت است. برای برخی از افراد، جراحی لب تنها ۲ سال پاسخگو خواهد بود و برای برخی نتیجه‌ای دائمی را به همراه خواهد داشت.

3. جراحی ارتوگناتیک

ارتوگناتیک که به آن جراحی اصلاح فک نیز گفته می‌شود با اصلاح مستقیم استخوان فک صورت می‌پذیرد. برای انجام این جراحی لازم است فرد ابتدا با تهیه تصاویر لازم، به متخصص ارتودنسی و همچنین جراح فک و دهان مراجعه کند. مراجعه به متخصص ارتودنسی ( ارتودنتیست) از این جهت اهمیت دارد که ممکن است نیاز باشد پیش از انجام جراحی، فرد ارتودنسی انجام دهد. پس از انجام ارتودنسی در صورت نیاز، جراحی ارتوگناتیک برای افرادی که عارضه لبخند لثه‌ای ناشی از رشد بیش از حد اسکلت (استخوان فک) است؛ انجام می‌شود.

در این جراحی، فرد بیهوش می‌شود. استخوان فک فرد تا حد نیاز، جدا شده و از طریق صفحات و پیچ‌های کوچک مخصوص، دوباره به هم متصل می‌شوند. پس از انجام جراحی، فرد برای انجام مراقبت و چک شدن توسط پزشک، ممکن است لازم باشد دو تا چهار روز در بیمارستان بماند. طبیعتا با توجه به سخت‌بودن جراحی ارتوگناتیک، دوره نقاهتی طولانی بین ۶ تا ۱۲ هفته به دنبال خواهد داشت.

4. دستگاه لنگر موقت

این دستگاه، در واقع تعدادی پیچ کوچک است که در استخوان فک با روش جراحی ایمپلنت، قرار می‌گیرند. دستگاه لنگر موقت با قرار دادن دندان‌های فرد در موقعیتی خاص، باعث کاهش شدت لثه‌ای بودن لبخند می‌شود. این‌که بتوان از این روش به عنوان درمان استفاده کرد؛ به عامل لبخند لثه‌ای بستگی دارد.

5. بوتاکس

بوتاکس نام دیگر سم بوتولینوم است. سمی که در زمینه‌های زیبایی از پزشکی، نقش به‌سزایی را ایفا می‌کند. سم بوتولینوم در واقع سمی فلج کننده است که از طریق تزریق مستقیم به بدن انسان، می‌تواند ناحیه مورد نظر را فلج نموده و در عملکرد آن ناحیه اختلال ایجاد کند. اگر در اثر زیادی بالا رفتن لب، لبخند لثه نما ایجاد شود می‌توان با تزریق بوتاکس و از کار انداختن ماهیچه بالا برنده؛ از ایجاد آن جلوگیری کرد. مزیت بوتاکس نسبت به سایر روش‌ها نداشتن دوره نقاهت است. گفتنی است که این روش تنها تا ۳-۴ ماه پاسخگو است و پس از آن باید تکرار شود.

6. تزریق هیالورونیک اسید

این روش نیز برای افرادی که لب‌ها در آنان عامل ایجاد لبخند لثه‌ای هستند مناسب است. هیالورونیک اسید قابلیت این را دارد که فواصل میان ماهیچه‌های افراد را پر کند. این روش می‌تواند تا هشت ماه نتیجه خوبی داشته باشد و پس از آن نیاز به تکرار دارد. گفتنی است که هیالورونیک اسید ممکن است عوارض جانبی خطرناکی داشته باشد و به همین خاطر انجام آن چندان توصیه نمی‌شود.

برای دریافت مشاوره و نوبت با مطب دکتر سعید کریمی تماس حاصل نمایید
88888590-021/88884546

نظرات کاربران

ارسال نظرات

نظر شما با موفقیت ثبت شد.
Hurray! Your have successfully entered the captcha.